Travel in Harry Potter’s footprints!

Böckerna och filmerna slår rekord på rekord.
Men ett riktigt Harry Potter-fan nöjer sig inte med det.
Här är sju Potter-platser i Storbritannien som du bör besöka.

Kings Cross, London
Varje höst när höstterminen börjar åker Harry Potter och de andra eleverna med Hogwarts-expressen. Det rosa tåget går från perrong 9 ¾ på tågstationen Kings Cross Station i London. Letar du efter perrongen så kommer du inte att hitta den – det är på perrong nummer 4 som scenerna i filmerna spelats in. Här finns nu en perrong 9 ¾-skylt och en bagagevagn som genom ett trollslag försvinner in i väggen.
Foto: MICKE JÄGERBRAND.
 
Charing Cross, London
GATAN
Harry Potter
åker bil på Charing Cross i en av böckerna.
Harry Potter
blir mordhotad och för att skydda honom kör man honom i specialbilar längs gatan Charing Cross mitt i centrala London. Saknar du någon av böckerna kan du passa på att köpa den här.
Charing Cross-gatan finns det ett tjugotal stora boklådor.

London Zoo

Det var här som Harry Potter inser att han kan ormspråket flytande under inspelningen av ”Harry Potter och de vises sten”. Scenen spelades in i terrariet i djurparken.

Goathland, North Yorkshire
Tågstationen i Goathland i nordöstra England användes till filmens Hogsmeade station. Potter-fansen flockas här för att ta bilder på sig själva. Tyvärr lär du inte få syn på Hogwarts i fjärran som i filmerna - de scenerna skapades med specialeffekter.
Foto: AP.

Alnwick Castle
Det största bebodda slottet i England, efter mera kända Windsor. Slottet, som ligger i nordöstra England, användes för att filma exteriörerna på Hogwarts när Harry och hans klasskamrater får sin första flyglektion samt när Harry kraschlandar med sin flygande bil.

Katedralen i Gloucester
Eftersom skolan Hogwarts inte finns i verkligheten så går den inte att besöka. Däremot kan du besöka den 900 år gamla katedralen i Gloucester. Det är här man har spelat in delar av den första filmen om Harry Potter. Scener från Hogwarts har också spelats in i bland annat Christ Church-universitetet i Oxford, Durham Cathedral och Lacock Abbey, Wiltshire.

Foto: AP.

Edinburgh, Skottland
När författaren JK Rowling började skriva på den allra första Harry Potter-boken bodde hon i Edinburgh med sin dotter. För att få lugn och ro när hon skulle skriva promenerade hon runt i Edinburgh med barnvagnen tills dottern somnade.

Sedan satte hon sig på något av stans fik, beställde en kopp kaffe och skrev.

[KÄLLA: AFTONBLADET.]