World Vegetarian Day 2011!


World Vegetarian Day
(Vegetariska världsdagen) är idag den 1 oktober och firas varje år!

Meningen med vegetariska världsdagen är att främja glädjen, medkänslan och de livsförbättrande möjligheterna av vegetarianism. Det ger medvetenhet om de etiska, miljömässiga, hälsa och humanitära fördelarna med en vegetarisk livsstil.

Vegetariska världsdagen
inviger oktober månad som en vegetarisk medvetenhets månad, som slutar med Veganska världsdagen (World Vegan Day) som är den 1 november. Den vegetariska medvetenhets månaden har varit känd för bl.a. vördnad för livet månad, vegetarisk mat månaden, och mer.

Andra dagar som har betydelse i Vegetariska medvetenhets månaden är:
1 oktober - World Vegetarian Day (Vegetariska världsdagen).
2 oktober - World Farm Animals Day/WFAD (Världsdagen för farm djur).
4 oktober - The Feast Day of St. Francis of Assisi.
16 oktober - FN:s World Food Day (som ofta är en tid av global uppgörelse med frågor om mänsklig livsmedelsförsörjning), även Dagen för grundandet av livsmedels- och jordbruksorganisationen av FN år 1945.
1 november - World Vegan Day/International Vegan Day (Veganska världsdagen/Internationella Vegan Dagen) - en vegansk högtid som firas sedan år 1994, det är även årsdagen av bildandet av The Vegan Society.

“Det var i slutet av femtiotalet som Sverige på en internationell vegetarisk kongress i Hannover, arrangerad av International Vegetarian Union (IVU) väckte frågan om att man borde ha en vegetarisk världsdag.
Mötet beslutade därför att länder runtom i världen skulle fira den vegetariska världsdagen den första söndagen i september. I slutet av åttiotalet beslutade IVU att den 1 oktober skulle göras till vegetariska världsdagen. I dag är firandet mycket varierande.
De senaste åren råder dock en splittring bland länderna inom IVU. England har sedan några år tillbaka en vegetarisk kampanjvecka i slutet av maj. Schweiz har valt att göra något större den 4 okt, som är djurens dag.
I Sverige fortsätter vi framgångsrikt att uppmärksamma den 1 oktober.
Hälsorörelsen, dvs. Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet, Hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige arrangerar varje år sedan 1995 den Vegetariska Världsdagen.”

Att jag som själv är vegetarian (pescetarian för att vara exakt) inte visste om att det ens finns en vegetarisk världsdag är ju lite pinsamt, haha, men nu vet jag om det i alla fall.

Translation: Today is the World Vegetarian Day and it's celebrated every year on October 1! It's a little embarrassing that I didn't know about this since I'm a demi-vegetarian/pescetarian, but now I do. If you want to know more about World Vegetarian Day and why October is a vegetarian awareness month, I suggest that you google it to get to know more about it!

[IMAGE SOURCE: WORLDVEGETARIANDAY.]