❝Another way to live❞.

16.55

Ett annat sätt att leva

Brittisk dokumentär från 2008. Del 3 av 6.
Afar är en folkgrupp i Etiopien där man lever strikt muslimskt och där alkohol är totalt förbjudet. Dit kommer Lana Inglis, en 28-årig flygvärdinna med tidigare alkoholproblem. Lana hoppas att hennes månad hos kvinnorna i folkstammen ska hjälpa henne att helt komma ur sitt alkoholberoende.
Sex kvinnor ska under varsin månad bo och leva hos sex olika folkstammar från skilda delar av vår värld. Här krockar vår västerländska livsstil med ett helt annat sätt att leva.


Detta såg jag och mamma på idag medan vi åt middag. Vi har sett på ett annat sånt här avsnitt ur den här dokumentären. För jag känner igen namnet “Ett annat sätt att leva”.
Det var intressant att kolla på, men jag förundras verkligen över hur de kan leva sådär.

De lever mitt ute i ingenstans, där de bygger sina hyddor som de bor i. Och det är kvinnorna och barnen som får göra allt arbete, även det som är hur tungt som helst. Det enda männen gör är att bestämma saker, och slå sina fruar om de inte får mat tillräckligt snabbt eller om de inte får sin vilja igenom.
Och kvinnorna och männen umgås inte med varandra under dagarna eftersom kvinnorna då är upptagna med allt de måste göra. Männen bara latar sig dagarna igenom.
Och sen på kvällen, så sover de i olika sängar om de har barn. Isåfall sover kvinnan med barnet i en säng, och mannen sover i en annan säng. Och om mannen vill ha sex så måste kvinnan lägga sig ner i sängen med benen isär, låta mannen göra det han vill, och sen dra ihop benen igen och gå och lägga sig.
Hur sjukt är det inte?

Och till råga på allt så skar de av huvudet av en liten get. Det kunde jag inte kolla på. Jag hörde dens gulliga bä-ande och jag höll nästan på att börja gråta. Fyfan. Jag sa till mamma också att jag ska rädda alla de där getterna om jag blir rik någon dag, och fixa ett naturreservat åt dem.